Gezonde voeding voor senioren

Dat lichaamsbeweging voor senioren heel belangrijk is, weet vrijwel iedereen. Het zet een rem op het verouderingsproces, het houdt het lichaam in conditie en het is bovendien een prima manier om sociale contacten te onderhouden. Net zo belangrijk is echter de voeding. Iedere leeftijd vraagt om een ander voedingspatroon en ook senioren moeten er voor waken dat ze iedere dag de juiste voedingsstoffen binnen krijgen.

Verbeter je eetpatroon als 55-plusser

Door de vergrijzing wordt de groep senioren in onze samenleving steeds groter. De levensverwachting neemt toe en dat vraagt dus om een gerichte en efficiënte benadering van hun levenswijze. Het eetpatroon maakt hier een essentieel deel van uit. Zowel de kwaliteit als de kwantiteit (proportioneren) van de voeding vraagt om een gerichte benadering. Voor een senior moet er bijvoorbeeld extra aandacht worden besteed aan calcium en vitamine D. Tegelijk is de energietoevoer anders bij een 55-plusser dan bij een jongere, en dat vraagt dan ook om extra aandacht voor voedingsstoffen die energie aanbrengen. Denk hierbij aan proteïnen, suikers (gluciden) en vetten. We lichten deze stoffen kort toe.

Proteïnen voor weefsels en spieren

Proteïnen zorgen voor een veelzijdige bescherming. Ze helpen onder andere mee in de strijd tegen infecties, maar onderhouden en herstellen ook de weefsels. Omdat ze het verminderen van de spiermassa tegengaan, zorgen ze er onrechtstreeks ook voor dat er minder kans is op valpartijen. Enkele voedingsproducten die boordevol proteïnen zitten, zijn: granen, soja, peulvruchten, zuivelproducten, eieren en vis.

Zalm, eieren enzovoort
Suikers (gluciden) in de strijd tegen constipatie

Ons lichaam heeft behoefte aan alle soorten suikers. Aangezien 20 % van de senioren last heeft van constipatie, is het zeker aan te raden om bij de meervoudige suikers te kiezen voor producten zoals grijs brood en graanproducten. Zij bevatten niet alleen de juiste suikers, maar ook vezels, vitaminen en minerale zouten.
Andere suikers, zoals in jam, suikerklontjes of koekjes, hoeven heus niet allemaal van het boodschappenlijstje te worden geschrapt. Er is niets mis mee of ’s ochtends wat jam op je boterham te smeren of een lekker koekje te eten bij te koffie. Zolang je hier niet in overdrijft, kan je er lekker van blijven genieten.

Brood, pasta, etc.
Vetten zijn belangrijk, maar met mate

Vetten zijn de enige bron in ons lichaam voor vitamines A, K en E. Bovendien zijn ze onmisbaar voor onze energievoorraad. De vetzuren met een plantaardige oorsprong, zoals arachideolie, bieden een goede bescherming tegen hart- en vaatziekten. Pas echter wel op met vetten die een dierlijke oorsprong hebben. Deze kunnen zich immers vastzetten tegen de wanden van de bloedvaten en dat kan tot een verhoogde cholesterol leiden. Kies daarom ook zoveel mogelijk voor grillen of stomen, want hiermee verminder je de opname van deze vetten in je lichaam.

Kokosolie

No comments yet.

Geef een reactie